RTL Nieuws: 12 juli 2022 12:38
Het gaat niet goed met de gans in Nederland, of eigenlijk gaat het misschien juist wel iets té goed. Sinds 2000 is het aantal grauwe ganzen vertienvoudigd en dat zorgt voor flink wat overlast, van poep op de stoep tot intimidatie. Een oplossing is er nog niet. “Bestrijding helpt ook helemaal niks.”
Dat de ganzen ieder jaar zo massaal naar ons land trekken, heeft vooral te maken met de gunstige omstandigheden hier. Water en gras zijn hier in overvloed en natuurlijke vijanden heeft de gans hier amper.
“Wat we zien in natuurgebieden, is dat ze andere soorten verdrijven”, zegt CDA-raadslid Janno Meijer van de gemeente Pijnacker-Nootdorp over de schade die de gans achterlaat. “Ook eten ze het riet kaal. Er blijft weinig over.”
Maar ook de mens ervaart overlast van de gans, zegt Meijer: “In de woonwijken hebben we veel te maken met de grauwe en Canadese gans. Die zijn echt agressief, ze beschermen hun kroost. Als je een gans hoort blazen, dan ben je al snel geïntimideerd.”
Aanpak
Meijer pleit daarom voor een betere aanpak van het probleem, maar ziet ook dat dit niet eenvoudig zal zijn. “Het is heel lastig om er iets aan te doen, maar er moet sneller actie komen, zodat ze ook in het voorjaar niet meer komen. Volgens ons gebeurt er nu te weinig.”
Peter Poelgeest van Duurzaam Fauna Advies denkt dat het niet zal meevallen om de ganzenplaag tegen te gaan zonder ingrijpende veranderingen. “De natuur werkt heel simpel, je krijgt het aantal soorten dat bij het landschap past. Dat is zoals de natuur werkt. Zolang je het landschap niet verandert, kun je de ganzen wel gaan bestrijden, maar het werkt niet.”
Net als Meijer denkt Poelgeest daarom dat het beter is om in een vroeger stadium in te grijpen. “Je moet zorgen dat je de nesten vindt en het ei neutraliseert.”
Bron: EditieNL